Home

Zo leer je olifanten dansen

Thema-artikelen By: Michael Ballé , Eve Parier & Dan Jones
Michael Ballé , Eve Parier & Dan Jones

Tekst: Michael Ballé, Eve Parier en Dan Jones 

Thema-artikel – Bestaat er zoiets als een Lean plan? Dat bestaat, maar het is geen kant-en-klare oplossing waarmee je je baas tevreden kunt houden. Daarom bestaan er nog steeds traditionele, bureaucratische organisaties.

Helemaal in je eentje? Zoek een Lean Trojaans paard

Thema-artikelen By: Rob van Gorkom
Rob van Gorkom

THEMA-ARTIKEL- Als je Lean denken in een organisatie probeert te introduceren, kun je je soms alleen en wanhopig voelen. Dit artikel, waarin de auteur put uit zijn ervaringen met een supermarktketen in Siberië, bevat tips voor als je in je eentje een Lean transformatie in gang wilt zetten.

Digitaal met Lean

Casestudies By: Marc McNeill
Marc McNeill

Casestudie – Een jaar of vier geleden verscheen het laatste nummer van Auto Trader, een Brits tijdschrift met rubrieksadvertenties voor auto’s. De uitgever stapte over op een web-only businessmodel. Terwijl de digitale transformatie zich voltrok ontdekte het bedrijf waarom echte innovatie business as usual moet worden.

Lean transformatie in zuivelland

Interviews By: Mark Huitema
Mark Huitema

INTERVIEW – FrieslandCampina, een van de grootste zuivelcoöperaties ter wereld, is met een ambitieus mondiaal Lean traject gestart om haar fabrieken te transformeren. Onderweg werd duidelijk hoe cruciaal betrokkenheid van het leiderschap is.


San Diego Zoo Global

Thema-artikelen By: Jeff Foster
Jeff Foster

THEMA ARTIKEL – Lean draagt bij aan een betere ervaring voor bezoekers en een beter leven voor de dieren in San Diego Zoo Global.

Patiëntenwelzijn eerst

Thema-artikelen By: Intensive Care Nursery team
Intensive Care Nursery team

Thema-artikel – Een nieuwe maand, een nieuw verhaal over een Lean project verteld door de mensen op de werkvloer van het ziekenhuis in Siena die het hebben uitgevoerd. Dit keer nemen we je mee naar de intensive care-unit van de afdeling Neonatologie, die getransformeerd is om prematuur geboren baby’s betere zorg te bieden.

Gestandaardiseerd werk: zo pas je het toe

Thema-artikelen By: René Aernoudts
René Aernoudts

Thema-artikel – René Aernoudts bespreekt hoe gestandaardiseerd werk in een organisatie in te zetten is en praat ons bij over de technieken die de Lean beoefenaar ter beschikking staan.

Blijf in de pas

Womack's Yokoten By: Jim Womack
Jim Womack

WOMACKS YOKOTEN – Effectief dagelijks management is voor de meeste organisaties nog steeds lastig. Maar zo lang lijnmanagers problemen niet direct oplossen op het moment dat ze ontstaan en de aanpak ervan uitstellen of delegeren, blijftfundamentele stabiliteit onbereikbaar.

De randvoorwaarden voor genivelleerde productie

Thema-artikelen By: Mark Brugmans with Arnoud Hoogeveen & Wiebe Nijdam
Mark Brugmans with Arnoud Hoogeveen & Wiebe Nijdam

Thema-artikel – Repetitive Flexible Supply (RFS) is een zeer effectieve methode om de productieplanning te nivelleren, maar soms moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan voordat deze methode levensvatbaar is. Dat ontdekte een Nederlands FMCG-bedrijf.

De man van de antwoorden

Womack's Yokoten By: Jim Womack
Jim Womack

WOMACK'S YOKOTEN - De meeste mensen hebben de instinctieve neiging om eerder met antwoorden en oplossingen te komen dan om vragen te stellen. In de Yokoten van deze maand adviseert Jim Womack hoe we deze neiging kunnen onderdrukken en coaches kunnen worden.

Opschaling van Agile bij een televisiemaatschappij

Casestudies By: Mirette Kangas
Mirette Kangas

CASESTUDIE – De Finse publieke omroep YLE zet Lean denken in om zijn Agile werkzaamheden op te schalen. Daarmee krijgt YLE tegelijkertijd meer inzicht in klantwaarde.

Eens Lean, altijd Lean?

Opinie By: Boaz Tamir
Boaz Tamir

Opinie - Het nieuwste bankschandaal riep bij iedereen de vraag op of Wells Fargo de weg kwijt is. Hoe kan het dat een pionierende bank die ooit het toonbeeld was van Lean zijn kernwaarden zo intens verloochent?

Transformatie van de zorg, project voor project

Casestudies By: Caterina Bianciardi & Giacomo Centini
Caterina Bianciardi & Giacomo Centini

CASESTUDIE – Siena heeft meer te bieden dat het Palio: in de Toscaanse stad huist een van de meest geavanceerde voorbeelden van Lean gezondheidszorg in Italië. We vroegen het team van het universiteitsziekenhuis hoe zij dat voor elkaar krijgen.

Lean transformatie op een financiële afdeling

Interviews By: Orry Fiume
Orry Fiume

INTERVIEW – In dit interview legt de voormalig CFO van über-Lean bedrijf Wiremold uit waarom onze financiële mensen de sleutel in handen hebben tot onze Lean transformatie en geeft hij ons de achtergronden van Lean Accounting.

Herbruikbare kennis, herbruikbaar leren of allebei?

Thema-artikelen By: Michael Ballé , Dan Jones & Jacques Chaize
Michael Ballé , Dan Jones & Jacques Chaize

Herbruikbare kennis herbruikbaar leren lean thinkingTHEMA – Een probleem effectief afhandelen betekent het aan de hand van verschillende scenario’s leren oplossen, niet één enkele oplossing perfectioneren. Binnen Lean hebben we ons te lang gefocust op het verwerven van herbruikbare kennis… want hoe zit het met herbruikbaar leren?

Pagina 2 van 3

JNEXTNEW